8. Technológia csarnok építés és hozzá tartozó gépsor beszerzés

Kedvezményezett neve:   VERTIKAL Group Nyrt.

Fejlesztés tárgya:  Technológiai csarnok építés és hozzá tartozó gépsor beszerzés

(BAR-1.1.1-22-2022-00025)


A projekt tartalmának részletes bemutatása;

A megvalósítás helyszíne a 7200 Dombóvár, Kórház utca 7/A. 2925/2 HRSZ., amely jelenleg egy közel 1 hektáros termelő üzemi terület.  A projekt keretében 1 db, közel 1.200 m2-es technológiai csarnok kerül megépítésre, a hozzá kapcsolódó szociális és irodarésszel.

A tervezett technológiai csarnokban a környező területekről származó csomagolási hulladékok előkezelése és a tervezett hasznosítási műveletek elősegítése érdekében mobil aprító és szeparáló technológia kerül beszerzésre és telepítésre.

Ezen technológia a következőket tartalmazza:

Doppstadt SM 620 dobrosta

Doppstadt DW 3060 előaprító


A megvalósítandó technológia alkalmas arra, hogy a térségből begyűjtött szelektív csomagolási hulladékból, a lehető leghatékonyabban kinyerje az újra hasznosításra alkalmas műanyag hulladékokat, másodnyersanyagokat. A fejleszteni kívánt technológia segítségével az elkülönítetten gyűjtött ipari szelektív hulladékból aprítás és osztályozás által fizikai méret változtatással és szeparációval kinyerhetővé válnak a másodnyersanyagként tovább hasznosítható hulladékok. Ezen másodnyersanyagokból műanyag granulátum állítható elő, amely alapanyagként kerül felhasználásra a saját gyártású műanyag gyeprácshoz és a 120 literes műanyag hulladékgyűjtő edényzethez. Ezen anyagok hulladékból történő kinyerése környezetvédelmi szempontból is fontos, hiszen az Európai Unió körforgásos gazdasági modelljét követve, a projekt részt tud venni a fenntartható terméktervezés, valamint hulladékcsökkentés érdekében tett törekvési célok eléréseben. 

Fenti csarnok napelemes rendszerrel lesz ellátva, ami az épület villamosenergia ellátásának egy részét biztosíthatja. A telepítendő napelemes rendszer teljesítménye 74,7 kWp.


Annak eredményeképpen, hogy a társaságunk saját fejlesztésből a gyártási folyamatba másodnyersanyagot tud beintegrálni, nem lesz szükség nyersanyag (műanyag granulátum) beszerzésre. Az általunk megvalósított hulladékgyűjtő edényzetek éves db száma közel 100.000 db, a felhasznált alapanyag közel 1.000 tonna HDPE. Azzal, hogy a gyártásunkat megtámogatva egy technológiai csarnokkal és a hozzá kapcsolódó szociális és irodarésszel tudjuk kiegészíteni kapacitásunkat, ezáltal a jelen projekt eredményeképpen társaságunk hatékonysága jelentősen javul.


A szerződött támogatás összege: 490,18 millió Ft


A Projekt megvalósítási időszakának kezdő időpontja: 2022.05.01.

A Projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2023.06.30.