Nem összeférhető, újrahasznosított polimer darálékok, alapanyagrendszerek és azok feldolgozhatóságának, felhasználhatósági szempontból való fejlesztése fröccsöntési technológiákhoz és szálerősítésű polimer-beton kompozithoz való felhasználására

A projekt címe: Nem összeférhető, újrahasznosított polimer darálékok, alapanyagrendszerek és azok feldolgozhatóságának, felhasználhatósági szempontból való fejlesztése fröccsöntési technológiákhoz és szálerősítésű polimer-beton kompozithoz való felhasználására (2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00129)

A projekt azonosító száma: 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00129

Konzorciumi tagok:

VERTIKAL Group Zrt. (konzorcium vezető),

DLIMILD Kft. (konzorciumi tag)

Óbudai Egyetem (konzorciumi tag)


A projekt tartalmának bemutatása:

Projektünk célja termoplasztikus polimer alapanyag receptúrák, alapanyagrendszerek fejlesztése, melyeknek két fontos szerepe van. Egyrészt az új alapanyagok javítják a gyártott termékeink minőségét és időtállóságát, másrészt az új alapanyagrendszerek primer és reciklált formában szálerősítésű polimer-beton kompozit kialakítására kerül felhasználásra.A projekt során az új alapanyagrendszerekkel végzett munka minőségfelügyeletének érdekében egy szerszámfelügyeleten alapuló adatgyűjtő és adatfeldolgozó IoT rendszert is fejlesztünk ésépítünk ki. Ez a fröccsszerszámokba integrált nyomásmérő szenzorok által mért adatokból képes a BigData keretrendszer előnyeinek kihasználásával a teljes termelés real-time és trend szintű megfigyelésére és elemzésére, szükség esetén a közbeavatkozásra.

A Sárrét-Plast Zrt. termékválasztéka széles skálát fed le, amelybe egyaránt tartozik kültéri és beltéri használatú polimer termék. A projekt egyik célja a Sárrét-Plast Zrt.-nél gyártott termékek minőségének növelése UV gátlók hozzáadásával és a keletkező gyártásközi selejtek számának szignifikáns csökkentésével.A Láng-Debrecen Kft. termelésében a projekt keretében kidolgozott, új alapanyagrendszer a szálerősítésű polimerbeton kompozitrendszer létrehozására szolgál. A szálerősítés a betonelemek tulajdonságainak javítását, tömegarányos terhelhetőségének növelését célzó technológiai megoldás.

Az Óbudai Egyetem szerepe a projektben elsősorban kutatási és fejlesztési, mely tevekénységekhez az infrastruktúrájával és szellemi kompetenciájával járul hozzá. Az Óbudai Egyetem által kifejlesztésre kerülő mérnöki és informatikai megoldások a projekt céljainak magas színvonalú teljesítéséhez és ezáltal nagy hozzáadott értékű technológiák bevezetéséhez járulnak hozzá.

A projekt keretében építéshez kapcsolódó költségek, eszközbeszerzés, immateriális javak beszerzése, egyéb szakértői szolgáltatás, tanácsadás igénybevétele valósul meg.


Projekt összköltsége: 1.039.029.200.-

Projekt össztámogatása: 635.689.364.-

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2023.11.14.