Több mint 674 millió forint értékben nyert el támogatást a VERTIKAL Group által vezetett konzorcium innovációs projekt megvalósítására

Konzorciumvezetőként nyert el támogatást a Budapesti Értéktőzsde Xtend platformján jegyzett VERTIKAL Group a Kulturális és Innovációs Minisztérium „Fókuszterületi innovációs projektek támogatása” című pályázatán. A konzorcium – amelyet a társaságon kívül a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az Óbudai Egyetem alkot – a projekt keretein belül nagy sorozatban gyártható, újrahasznosított anyagokból készülő, speciális kerekek és azok gyártástechnológiájának kifejlesztését valósíthatja meg a társaság dombóvári telephelyén. A pozitív elbírálást követően odaítélt támogatás értéke meghaladja a 674 millió forintot, míg az elszámolható összköltség közel 927.5 millió forint.

 

A konzorcium számára a „Fókuszterületi innovációs projektek támogatása” című, „2023-1.1.1-PIACI_FÓKUSZ” kódszámú pályázatának keretén belül, NKFI Alapjából ítélte oda a támogató Kulturális és Innovációs Minisztérium a 674.058.292 Ft értékű támogatást. A projekt elszámolható összköltsége 927.442.636 Ft, tárgya pedig „Ipar 4.0 alapú, hibrid gyártástechnológia fejlesztése, a hazai forrású reciklált alapanyagok értéknövelt felhasználásával”.

 

A VERTIKAL a hazai környezetgazdálkodási piacon elsők között valósíthatja meg tevékenységében a körforgásos gazdaság koncepcióját, így az odaítélt támogatás keretében megvalósítandó projekt célja illeszkedik a vállalat szemléletmódjához: a nagy sorozatban gyártható, újrahasznosított anyagokból készülő, speciális kerekek és azok gyártástechnológiájának kifejlesztése. A kerekek fő követelménye, hogy alkalmasak legyen nagy statikus terheléssel, kis fordulatszámmal járó felhasználási területeken történő üzemelésre. A fejlesztés fő fókuszterületei a termék minél nagyobb sorozatban való, minél gazdaságosabb gyárthatósága és a felhasznált alapanyagok tekintetében a fenntarthatósági szempontok maximalizálása. A gyakorlatban mindez jelentős gyártástechnológiai, alapanyagfejlesztési és adatfeldolgozási feladatot jelent, annak érdekében, hogy újrahasznosított alapanyagok felhasználásával kiváló minőségű termék készüljön.

 

A minőség biztosításához a gyártás során Ipar 4.0 eszközökre is szükség van, amelyek segítségével a gyártás jellemzői is kielemezhetők, valamint az esetleges változások előre jelezhetőek, amelyekre reagálva azonnal javítható a gyártás stabilitása és a termék minősége. A konzorcium fő célja a projekt végére egy teljesen hazai gyártású, nagy sorozatban és gazdaságosan, hazai forrásból származó, újrahasznosított alapanyagokból gyártható kerék és a hozzá tartozó Ipar 4.0 rendszer kifejlesztése.