Ünnepélyes csengetéssel indította el ma a Budapesti Értéktőzsde kereskedését a VERTIKAL Group Nyrt.

Ünnepélyes csengetéssel indult a kereskedés a BÉT középvállalati piacán. Az Xtend piacra 2023. januárjában regisztrált VERTIKAL Group Nyrt. egyszemélyes tulajdonosa által végrehajtott zártkörű részvényértékesítés útján 6,16%-ot kitevő részvényállomány kerül befektetőkhöz, amely várhatóan előmozdítja a kibocsátó értékpapírjaival történő tőzsdei kereskedést. A társaság az idei év elején lépett az Xtend piacra a nyilvános piacra lépés finanszírozását elősegítő Mentor Programban történő sikeres részvételt követően. A társaság és a főtulajdonos későbbi célja a BÉT szabályozott piacra való bevezetés, amelyhez szükséges közkézhányadra vonatkozó feltételek teljesítésének első lépésére került most sor.

 

A VERTIKAL Group vezetése elhivatott a szervezet jövőjét illetően. A cél egy körforgásos gazdálkodás modelljébe illeszkedő, a környezetvédelem terén élen járó, fenntarthatóságot szem előtt tartó ipari vállalat, mely az alapanyagok körforgásban tartását szolgálja. Célja, hogy az alapanyagok előállítását biztosítva - a hulladék begyűjtésétől kezdve, annak feldolgozásán át a késztermék előállításáig - komplex tevékenységet végezzen.

A VERTIKAL Group Nyrt. stratégiájának 2023. évi mérföldköveit teljesítette, amelyre tekintettel kizárólagos tulajdonosa a Társaságban meglévő 100%-os részesedését, meghatározó befolyásának megőrzése mellett csökkentette. A társaság 1.000.000.000 db-ból álló részvényeiből, 61.625.000 db törzsrészvény értékesítésére került sor.

 

A VERTIKAL Group részvényeinek forgalomba hozatala és a közkézhányad megteremtése, a társaság fontos lépése mind az Xtend piaci jelenlétnek, mind a tervekben szereplő, a szabályozott piacra történő bevezetéshez szükséges feltételek teljesítésére történő felkészülésnek.
A tradicionális csengetési ceremónián Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója, Ferencz Kornél a VERTIKAL Group Nyrt. meghatározó befolyással bíró tulajdonosa, a Társaság vezetői, valamint a tőzsdére lépést és jelenlétet kijelölt tanácsadói minőségben támogató NAVIGATOR Investments képviselője is részt vett.

 

A VERTIKAL Group Nyrt. célja, hogy bekerüljön a jelentős hazai ipari vállalatok közé. Ennek érdekében a környezetvédelem, a logisztika és az ipari termelés tekintetében összetett és komplex értékláncot létrehozó integrált stratégia mentén látja el tevékenységét. A környezetvédelem és műanyagipari üzletág alkotja a Társaság jövőképét, mivel enélkül nem érhető el a valódi körforgásos gazdálkodás. A cél egy körforgásos gazdálkodás modelljébe illeszkedő̋, a környezetvédelem terén élen járó, fenntarthatóságot szem előtt tartó ipari vállalat, mely az alapanyagok körforgásban tartását szolgálja. A társaság célja továbbá, hogy nagyban hozzájáruljon az egyre szigorodó hazai és Európai Unió által előírt környezetvédelmi és újrahasznosítási szabályozásokhoz és bolygónk fenntarthatósági céljaihoz.

A társaság tőzsdei megjelenését átgondolt építkezés előzte meg, amely a 2023. évben tovább folytatódott. A 2023. évet jelentős jogszabályváltozások hatályba lépése kísérte a hulladékgazdálkodás területén, a VERTIKAL Group Nyrt. környezetgazdálkodási üzletágát erősítve jelentős szerződéseket kötött, melyek eredményeként a hulladékgazdálkodási üzletágának számottevő növekedését érte el.

 

A VERTIKAL Group tevékenysége komplex, integrálja és megteremti a műanyagipar, környezetgazdálkodás és logisztikai tevékenység szinergiáit. Azok az értékek és célok, melyeket a társaság a zászlójára tűzött jelentik a fenntartható gazdálkodás és növekedés jövőjét. Hiszünk ezekben a célokban. A társaság 2023. évi környezetgazdálkodási üzletágnövekedése a szervezet fejlesztését is maga után vonta, és fontos stratégiai együttműködési területeket határoztunk meg. A társaság részvényeinek forgalomba hozatala az első lépése egy olyan tulajdonosi struktúra és közkézhányad kialakulásának, amely a szabályozott piacra lépés lehetőségét megteremti.

– fejtette ki a tőzsdére lépés kapcsán Ferencz Kornél, a VERTIKAL Group tulajdonosa.

 

Az Xtend platformra a Budapesti Értéktőzsde szabályozott piacának előszobájaként tekintünk, amelynek a VERTIKAL építkezése is remek példája: azt követően, hogy a társaság 2023 januárjában a középvállalati platform parkettjére lépett, a kereskedés megindulása egy új korszak kezdetét jelzi a VERTIKAL tőkepiaci életútjában. Gratulálunk a társaságnak ezen mérföldkőhöz, valamint kívánjuk, hogy sikerrel valósítsák meg a további növekedési terveket – meggyőződésem, hogy ehhez a tőzsdei jelenlét is komoly támogatást nyújt majd számukra.

– tette hozzá Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója.